Pages

22 Kasım 2012 Perşembe

Yalancı Anakucağı, ne güzel şeysin sen...

Elif  - Ömer - Emir
 Bebekler eve geldikleri andan itibaren kendi odalarında ve beşiklerinde yattılar. Beslenme dışında çok kucağımıza almadık. Uyuyacakları zaman sallanan beşiklerinde uyuttuk. Fakat bebekler zamanla büyümeye başladıkça sıkılmaya başladılar. Daha önceden bebeklere anakucağı gelmişti, yaklaşık 2,5 aylıklarken yavaş yavaş anakucağına koymaya başladık. Hem müzikli hem titreşimli olan bu ana kucağında Ömercik ağlayınca titreşimi açınca sakinleşiyordu.

Neyse biz 3 bebek 1 anakucağı ile günlerimize devam ederken bir baktık Ömer ile Emir arasında yıldız savaşları var. Kucağımızda ağlayan bebeği anakucağına kokuyoruz susuyor kucağımıza aldığımız ağlıyor :) Dolayısıyla sayıyı arttırmak farz oldu, etraftaki arkadaşlara sorduk ama bulamadım. Ben de  fiyat – işlev performansına göre piyasa arştırması yapıp Kraft marka ev tipi anakucağında karar kıldım.  İlk önce bir tane, Elif Tanem’ciğim boşta kalınca toplam 2 tane anakucağı aldık ve tepe tepe hakkını vere vere kullandık.

Bebekleri sıra ile oturduğumuz koltuğun karşısına yüzleri bizi görecek şekilde dizip, ağlarlarsa ana kucaklarını oturduğumuz yerden ayağımız ile sallayabildik. Üzerindeki oyuncaklarla vakit geçirdikler oynadıklar çok sevdiler. Ayrıca eğimli olması da çok işimize yaradı biberonla beslerken de çok faydalandık.  Velhasılll mutlaka bir adet ev tipi anakucağınız olsun ;çok rahat edeceksiniz.
Bu dönemde çok faydalandığımız ve size ısrarla önereceğim bir diğer yararlı şey ise Playskool Egzersiz arkadaşım. İpek teyzemiz sağolsun vermişti bu oyuncağı; bu oyuncaktan değişik yollarla fazlasıyla faydalanadım :) ilk başlarda altına aynı anda iki bebeği birden yatırabiliyordum. Yukarı baktıklarında renkli üç oyuncak ve ayna görüyorlardı nasıl heyecanlanıyorlardı. Zamanla bu oyuncaklara uzanmaya çalışıp tutmayı, çekmeyi öğrendiler. Ortadaki oyuncağı çekince titreyerek düzeliyor buna bayıldılar. Diğerleri kum torbası gibi vurdukca geri geliyor. Hem kas gelişimlerini hem de neden-sonuç ilişkilerini öğrendikleri bir oyuncak bu.
He bir de bu oyuncağı anakucağının üzerine koyarak da kullandık. Her türlü faydalandık :)

 

Üçüz Annesi Önerisi:
  • Kraft Monkey Ev Tipi Ana Kucağı Yeşil -  fiyatı 89 - 99 tl arası değişen fiyat
  • Playskool İkili Egzersiz Arkadaşım - 70- 90 tl arası değişen fiyat

Sterilizatör Mevzusu

Bebekler olmadan önce bildiğim tek sterilizasyon makinesi kuaförede gördüğüm mikrodalga fırın şeklinde olandı. Seyhan'cım ne ihtiyacın var diye ısrar edip öğrenince hastaneye elinde sterilizatörle geldi. Ve bizi büyük bir yükten kurtardı.

Hastaneden çıkıp abimlerdeki ilk süt sağma operasyonum öncesi ekipmanların temizlenmesi gerektiğinde tanıştık canım sterilizatörümle. Sanırım on yüz bin milyon kez çalıştırmışızdır. Bana mısın demedi. Hala da kullanıyorum, memnunum.

Prensipte makinenin en altındaki çelik haznenin içine içme suyu koyup üzerindeki plastik ızgarasına yıkadığınız -temizlediğiniz biberonları dizmeniz yeterli oluyor. Kaynar buhar ile sterilizasyon yapılıyor. Biz her kullanımda mutlaka ama mutlaka her biberonu süt sağma ekipmanını ve günde 1-2 defa emzikleri steril ettik. Ayrıca çok yer kaplamıyor. Hatta seyahate giderken de tüm ekipmanları içine doldurup hem steril kalmasını sağlarsınız, hem de gerektiğinde rahatlıkla kullanırsınız.

Üçüz Annesi Önerisi:

  • Weewell Buharlı Sterilizatör WSB140

Dönmece , Döndürmece.. Dönence...

Emir Mert ve Dönence Sevinci :)
Dönence için herkesin farklı yorumu var, "ay aldım hiç bakmadı, gerek yok " diyen de var, "iyi ki almışım en az 10-15 dakika ilgisini çekti" diyende.  E ucuz birşey de değil mübarek, ben de o yüzden ilk başta dönence almadım. Dönencenin bebeklerin göz kasları gelişimi için yararlı olduğunu okumuştum.  Bebekler 3 aylıkken Yeliz teyzeleri Berke abilerinin dönencesini verdi; deneyelim bakalım dedik sevecekler mi. Yukardaki fotoğraf Emir'in dönencesi ile ilk buluşma anını görüntüledik :) Çok sevdi dönencesini denilen gibi en az 10-15 dakika oyalandı. Sıra ile Ömer ve Elif'ciği de denedik üçü de sevince; 3 çocuğa bir dönence yetmeyince düştük e-bebek yollarına dönence almaya :) Daha uygun fiyatlı olsun diye 2 adet manuel dönence aldık. Ömer ve Elif'in de beşiklerine mont ettik. Her gün 1-2 defa dönence açtık hem ilgilerini çekti hem biz rahat ettik. Müzik çaldıkca , oyuncaklar hareket ettikce büyük sevinç ve heyecan içinde izlediler.

Canımın içi, gözümün nuru Elif'im 5. aylıkken vücudunda aniden beliren ufak ufak çıkan kırmızı lekelerin kabarıp birleşip tüm vücudunu sarması ile ve yüksek ateş ile 5 gün hastanede yatmak zorunda kaldı. Ültiker ve enfeksiyon tanısı koydular. 2. gün dönenceyi istedik hastane odasına. Güzel kızıma hiç yakışmayan serum-ilaç-hastane odası konseptinde biraz olsun onu mutlu eden, oyalayan oyuncağı oldu dönencesi.



Üçüz Annesi Önerisi:
  • Otomatik dönencelerin kullanımı çok daha kolay olmakla beraber, manuelde olur, illaki bir model önermyeceğim.
  • Her dönencenin beşiğe monte edilirken sıkıştıran plastik yuvarlağının boyutu farklı , beşiklerin önündeki çubukların aralıklarını ve sıkıştırcak olan plastiğin boyuntunun uyumlu olması gerekiyor. Küçük gelirse dönenceyi tutmuyor. Dikkat etmenizi öneririm.

Gaz gaz gaz...Ne yapsan az...

İnsan anne- baba olup mini minnacık bebeğini kucağına alınca anlıyor ah ne önemliymiş bu gaz mevzusu :)Ciyak ciyak ağlayan kıvrım kıvrım kıvranan bebeğini görünce yaşanan çaresizlik ne büyük ne derin. Bir de kolikli bebekler var, Allah anne – babalarına kolaylık versin sabır işi yapacak hiçbişey yok. Çingene salıncağı, araba ile yolculuk yada battaniye ile sallamanın işe yaradığına dair rivayetler var ama iyi gelende var vız gelende.

Allah’a şükür kolikli bir bebeğim olmadı. Ama gecenin körleri günün her vakti “gaz”nedeniyle avaz avaz ağladıkları, çaresiz aklımıza gelen herşeyi denediğimiz başarıya ulaştığımız, çaresiz kaldığımız zamanlarımız çok oldu. Erkek bebek gazlı olur teznin aksine Elif çok gaz sancısı çekti.Kıvrım kıvrım kıvrandı çoğu zaman. İlk doğduklarında ağlarken bacaklarını karınlarına doğru çekiyorsa, karnı sert ise gazı olduğunu anlayabilirsiniz.  Bebeklerin gazı olduğunda sırasıyla: 
  • Karınlarına saat yönünde masaj yaptık
  • Karınlarına ısıttığımız havlu- bez koyduk
  • Bacaklarını karınlarına doğru yavaşça ittirdik, bisiklet çevirmemasajı yaptık.
  • Yine de olmuyorsa gaz ilacı olarak Nurse Harveys kullandım. Bizde işe yaradı. Umarım ihtiyacınız olmaz ama bitkisel olan bu ilacı rahatlıkla öneririm.


1 Kasım 2012 Perşembe

En Sonunda Beşimiz Bir Evde

Ömer & Elif & Emir
Bebeklerimin doğumunun 11.gününde Elif ile Ömer'i ; 17. gününde Emir’imi de hastaneden çıkarıp eve gelmemizle baştan sonra değişmiş hayatımıza başladık. 2 kişilik bir çiftten 5 kişilik çekirdek aile ve buna bağlı olarak annemin bizi bu durumda yalnız bırakmayıp bizimle kalmasıyla kocaman bir aile olduk. Annem hamileliğimin 5. ayı itibariyle benimle beraberdi, ya benim evimde ya annemlerde kaldım. Çünkü benim bakımımda bebekden farksızdı :( Bebeklerin doğmasıyla da iyice ayırdık babamdan artık tamamen çocuklarla benim oldu :)

Bebekler eve geldikten sonraki özellikle ilk 2 ay çok çok zor, yıpratıcı, yorgun, çoğu zaman çaresiz, tüm alışkanlıklarım, hayatım, bildiklerim gördüklerim alt üst olmuş hissederek geçirdim. Doğumla beraber değişen bedenim, yıpranan sinirlerim, lohusalık, hormonlar, süt üretim merkezi görevi, yorumlar, uykusuzluk, yorgunluklar, hayal kırıklıkları sanki her gün beni biraz daha bitiriyormuş gibi... Eski güzel ve güçlü günlerime hiç dönemeyecek hep böyle çaresiz, zayıf ve birilerine muhtaç kalacakmış gibi hissediyordum kendimi. Birden üç bebek annesi olmak demek, 3 minik bebeğin o dönem dağlar kadar büyük olan sorumluluğununun altında ezilmek , yok olmak ve bundan sonrasının hep böyle geçeceğini düşünmek demek. Senin ölüp bir üçüz annesinin doğması demek.

Bebeklerim, gece , gündüz  3 saate bir beslediğim günlerde sadece 1 saat uykuyla günleri geçirdim. İlk günlerimizde yutma refleksi henüz çok güçlü olmadığında 30 cc sütü yarım saat, 45 dakika içirebiliyorduk. Çoğu zaman süt genizlerine kaçıyor nefes alamıyorlardı :( Yorgunluk, halsizlik üzerine bir de bu tıkanmalar iyiden iyiye zorluyordu. Ömer’de bir de bir derin uyku ki uyandıramıyordum, doktor toparlanmaları için en geç 3 saatte bir besleyeceksin demişti ama paşanın umurunda değildik. Sarılık uyku yapıyor geçmesi için emmesi lazım; ama çocuk uyanmıyor. Elif ilk 40 gün uyuyamayan bebek oldu. Gece 12 den sabah 8 e kadar uyanık kaldığı geceleri biliyorum, uyuyamıyordu.  Sırayla besleme süremiz bu durumda git gide uzuyordu. Sonra gaz sancıları, süt sağma nöbetleri, yorgunluk, uykusuzluk, kara delik gibi çekiyordu içine.

Gündüzleri teyzem gelmeye başladı. Bana ve anneme destek moral her şey oldu. Sonra Bursa'da okuyan kardeşim canım Aslı'm her haftasonu yardıma gelmeye başladı; benimle bizimle oldu. İlaç gibi geldi...

İlk başlarda hayatımız bebek beslemek ve gaz çıkartmaktan ibaretti:

  • Birinci bebeği besle; gaz çıkart +10 dakika dik tut,
  • ikinci bebeği besle; gaz çıkart +10 dakika dik tut,
  • üçüncü bebeği besle; gaz çıkart +10 dakika dik tut, süt sağ; biberonları ve süt ekipmanlarını steril et ve bir bakmışsın hopppppp ilkn bebeğin besleme zamanı gelmiş.

 Bu şekilde günler gecelere karışmış durumda geçiyordu.Elimiz ayağımız- çetere defterimiz vardı bizim.  Her yeni güne yeni sayfa açtığımız Elif/Ömer/Emir diye 3 sütuna ayırdığımız. Bebeklerin  beslenme saatleri, kaç cc öğün aldıkları , çiş yada kaka ne yaptıklarını ve sayfa altına o güne dair notları aldığımız defterimiz. Sıra ile beslerken ilk bebeği daha biraz önce besledik gibi gelirken aslında ilk bebeğin beslenme saati geldiğini defterimiz sayesinde güzelce idrak ediyorduk :) Mesela bebeğin bir kaç gün kaka yapmama durumu olsa bu defterden bunu rahatlıkla görebilirsiniz, yoksa arada kaynar gider, benden söylemesi :) Çoğul bebek annelerine mutlaka öneririm. Sonrasında güzel bir anı oluyor.

Bebekler eve geldikten sonra bakımlarını yaparken dikkat ettiğimiz konular nelerdi :
  • Virüs almaları çok tehlikeli olduğundan ilk 4 ay kesinlikle ziyaretçiye izin vermedi doktorumuz. Ziyaretçi kabul edemedik.
  • Göbekleri düşene kadar her gün göbeklerini hastaneden verilen %70 alkol karışım ile sildik.
  • Her beslenme sonrası karbonatlı su ile ağızlarını silmemizi istediler bunu günde 3-4 defa yaptık.
  • Isı farkı olmaması için odalarından çıkarmadık.
  • 2 kat kıyafet giydirdik. 
  • Penye battaniye ile kundak gibi sardık.
  • Oda sıcaklığını maalesef 28-29 dereceden aşağı düşüremedik çok üşüdüler.
  • Her sabah kaynamış ılımış su ile göz bakımlarını yaptık.
  • Her 3 saatte bir mutlaka uyandırıp besledik.
  • Her beslenme öncesi mutlaka altlarını aldık.
  • Her beslenme sonrası mutlaka 10 dakika dik tuttuk gazını çıkardık.
  • Her kullanımda biberonları ve süt sağma ekipmanlarını steril ettik.
  • Odalarını her gün en az 15 dakika havalandırdık.
  • Gaz çıkarma operasyonu dışında bebekleri kucağımıza almamaya çalıştık, çok ufaklardı canlarını yakmaktan korktuk.
  • Her gün mutlaka yıkadık, ve bebekleri yağladık.
  • Çorabından havlusuna her şeylerini sık sık yıkadık ve mutlaka ütüledik.
  • Bebek odasına terlik ile girmedik.
  • Haftada  2 kez tırnaklarını kestim.
  • Bebek tartısı aldık, ilk zamanlar 2 günde bir sonrasında haftada bir tarttık; onlar kilo aldıkça biz mutlu olduk, moral aldık, yorgunluğumuzu unuttuk.
  • Hijyen nedeniyle her bebeklere dokunmadan, altlarını almadan önce ve sonra, mamalarını hazırlamadan önce ellerimizi yıkadık, kağıt havlu ve protex kullandık.
  • Sadece ilk iki ay şapka ve eldiven taktık sonra çıkardık.
  • İlk ay kontrolümüzde bebekler en az 1 kg alıp; doktorumuzdan “afferim”i de alınca güvenimiz geldi biraz yerine.
  • Onlarla hep konuştum, zaten en çok gördüğüm kişiler onlardı :)
  • Bize uyarlanmış isimlerinin geçtiği ninniler söyledim.
  • Bol bol fotoğraf çekmeye çalıştım.

Üçüz annesi önerisi:Önerilerimin çoğu yazı içinde mevcut, hiç geçmeyecekmiş bitmeyecekmiş, büyümezlermiş gibi gelen bu dönem geçecek. Saçlarınızı da yapacaksınız, dışarı da çıkacaksınız, sıcak yemek de geçecek boğazınızdan,sıcak çay da,  2 saat 3 saat deliksiz uyuduğunuz da olacak. Eğer imkanınız varsa etrafınızda kim varsa yardım isteyin. Bu dönemden daha çok yardıma muhtaç olduğunuz dönem olmayacak. Ayrıca bu dönemde size yapılanlar da yapılmayanlar da hiç unutulmayacak :(