Pages

7 Şubat 2013 Perşembe

Sünnet Olduk, Darısı Damatlığımıza



Zaman  geçtikçe değişen alışkanlıklarımız, yıllardır süregelen örf, adet, geleneklerimizin de   zamanla değişmesine neden oluyor. Bundan belki 10 - 15 yıl önce erkek çocuğu olan ailelerin büyük özen, şaşa ve heyecanla yaptırdıkları sünnet merasimleri, çocuk için en uygun zaman değilde bu merasim için maddi imkanların uygun olacağı zamanı yada 2 erkek kardeş ise ufak kardeşin biraz büyüdüğü zaman olurken; günümüzde uzmanlar 2-6 yaş arasında sünnet yapılmasının çocuklar için uygun olmadığını belirtip ya doğar doğmaz yada 6 yaş sonrasında yapılmasını öneriyorlar.

Bencede en iyisi son dönemde yaygınlaştığı gibi yeni doğan sünneti. Yani doğumun 2. günü daha hastaneden çıkmadan sünnetin yapılıp; bebeği de anne babayı da hep akıllarda olacak bu durumdan olabildiğince erken muaf etmek. Ben de bebeklerim doğduklarında sünnet olsunlar istedim. Hatta bebekler kuvözdeyken doktorumuza “şey acaba sünnet ettirebilir miyiz” diye sorup, bebekler can derdinde anne sünnet derdinde diye almıştım ağzımın payını. Aralık başında doğan bebeklerimiz için birkaç aylık olmadan olmaz baharı bekleyelim dedi doktorumuz. Mart ortasında doğdukları hastane olan Medipol Koşuyolu Hastanesinin Çocuk Cerrahi doktoru Op. Dr. Ali KORKMAZ’dan randevu aldık. Ali Bey lokal anestezi için biraz geç kaldığımızı ama prematüre doğdukları için olabilme ihtimali olduğunu. Ameliyathanede gerekirse genel anesteziye dönme ihtimali olduğunu belirtti, kabul ettik. Normalde ilk iki ay bebeklere lokal anestezi ile sünnet yapılıyormuş. 


Ömer & Emir
Gece boyu uyku tutmayan ben ve oğullar

Yazması kolay olsa da, bu dönemde bu kararı vermek hiç kolay olmadı. Günlerce acaba nasıl geçecek , doğru bir karar veriyor muyuz diye düşünmekten gözüme uyku girmedi. Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere sünnet günü yorgunluktan ve heyecandan tükenmek üzereydim. Ufak da olsa cerrahi bir işlem olması, operasyon esnasında lokal anesteziden  genel anesteziye dönme ihtimali olması, henüz çok ufak olmaları ihtimalleriyle karar vermek ne zor. Kendin için olsa kapa gözünü tamam de ama minicik bebekler bunlar tüm sorumluluk bizde.
Karar vermemiz kolay olmasa da 4 Nisan Çarşamba sabahı sünnet olduk :) Allah'a şükür genel anesteziye gerek kalmadan lokal anestezi ile gerçekleşti sünnetleri.  Öğleden sonra 3 gibi çıktık hastaneden. Sünnet sonrası çok rahat çişlerini de yapabildiler.  Bezden dolayı da bir sorun olmadı canları yanmadı. Doktorumuzun verdiği merhemleri düzenli  sürdük, ilk gün ağrı kesici fitil kullandık ikinci gün gerek kalmadı bile; çok şükür herhangi bir sıkıntımız olmadan 1 haftada iyileştik. Benim için en zor kısmı sünnet yaralarına pansuman yapmak krem sürmek oldu. Sünnet yerleri bir kaç gün kan kırmızısı oluyor, yazarken bile içim acıyor. Neyse ki canları bizim düşündüğümüz kadar yanmıyor.

Sünnet sonrası Emir  maalesef çok uzun süre erkek sesine, çat,pat,tak, tuk gibi ani seslere, hapşırma ve öksürük seslerine aşırı hassasiyet gösterdi. Uzun bir süre korktu. Bu sesleri duyunca ağladı. Sanırım ameliyathanede operasyon esnasında korktu bir şeylerden. Uzanan zaman içinde bu hassasiyeti  yavaş yavaş düzeldi. Böylelikle atlatmış olduk bu konuyu da, erkek oldu minik adamlar :) Darısı damatlıklarına inşallah...

Üçüz Annesi Önerisi:
  • Yenidoğan Sünneti
  • Medipol Koşuyolu Hastanesi - Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali KORKMAZ

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Yazın icimi rahatlatti oğlum 19 Mart doğumlu sünnet yaptırmak istiyorum, ama her anne gibi korkularım var yazını okuyunca biraz olsun rahatladım bu arada bizde buradayız http://annesininprensi.blogspot.com

Ömer Elif Emirin Annesi dedi ki...

Anne olunca ufak da olsa büyük de olsa bebeklerimin için verdiğimiz her kararda hassasiyet gösterip en iyisi ve en doğrusunu istiyoruz. Sünnet konusunda ne kadar erken o kadar iyi sonuçlar alınıyor genelde. Umarım sizin de sünnetiniz iyi geçer. Nice güzel günlerini görürürüz evlatlarımızın :)
sevgiler.