Pages

7 Şubat 2013 Perşembe

MAMA, MAMA, MAMA ....



Mama Konusu Çok Uzun Konu Ama Bir Yerden Başlamalı

    Uzun süredir blogu güncelleyemememin nedenidir bu mama konusu. Yazcam yazcam yazamıyorum. Yazmak istiyorum, daha ne yazayım diye düşünürken içim sıkılıyor :(
 Bu konu çok beni çok sıkmış anlaşılan. Ama yaklaşık on yüz bin milyon kez mama hazırlayıp bebek beslemiş biri olarak deneyimlerimi aktarmadan geçmek olmaz dimi.

Üçüz bebeğe anne sütünün yetmeyeceği çok açık; benim sütüm de üç bebeğe ancak 22.g
n yetti. Bebekler kuvözdeyken sütümü her 3 saatte bir sağdım, hastanenin istediğinden çok olanları buzlukta sakladım. Bebekler taburcu olup Hastaneden evimize döndüğümüzde  öğünleri 30-35 cc kadarken; zamanla öğünleri arttı ve sütüm yetmemeye başladı. Doktorumuzu aradık; buraya ismini yazmak istemediğim bir mama markası önerdi bize. Ömer neyse de Elif’imi mahvetti o mama. Bağırsaklarının gurul gurul sesleri dışarıdan duyuluyor. Gaz gaz gaz kıvranıyor. Ne yapacağımı bilemedim. İkiz annesi bir arkadaşımı arayıp hangi mamayı kullandığını sordum, sen doktoru boş ver, deneye yanıla bebeği rahatsız etmeyecek mamayı bulana kadar değiştir, Aptamili öneririm dedi. Sonra her zamanki gibi yine Ebru’ya sordum o da Damla’ya Aptamil kullanıyordu. Aldım bir kutu Aptamil. İyi ki almışım kızım 1 haftanın sonunda rahat etti. Ama bu Aptamili almak mamayı vermek benim için çok zor oldu. Lohusalığın da verdiği hassasiyetle sanki bebeklere kimyasal içiriyormuşum, kötülük ediyormuşum gibi hissediyordum.

Bebeklerin öğünleri zamanla 150 cc lere çıkıp mamasız besleme zaten imkânsız olunca;  mamaların oluşuna, farklı seçenek imkanları oluşuna ve alabilecek imkanımızın olduğuna binlerce kez şükrettim.

İlk günler böyle gelgitlerle geçti ama zamanla mama yapımına alıştık.  Mama suyu olarak mutlaka en az 10 dakika kaynamış ılımış içme suyu kullandık. Daha öncede yazdığım gibi beslenme ile ilgili her türlü ekipmanı her defasında steril ettik. Kaynamış ılımış, bileğe dökülünce ne sıcak ne soğuk hissettirecek ısıdaki mama suyuna her 30cc ye bir ölçek mama koyarak hazırlanıyor mamalar. Ama işin içine bebek konusu girince bu kadar basit olan işlemi yapmak bile kaygı veriyor ya yanlış yaparsam diye.

İlk aylarda mama kutusunun üzerindeki talimata uyarak soğuyan mamayı döktüm. Sonra öğrendim ki 1 saate kadar benmari usulü sıcak suyun içinde mamayı ılıtıp verebilirmişiz bebeklere. Bazı arkadaşlar mamayı hazırlayıp petek üzerinde ağlarsa verelim diye bekletiyormuş ama tazesini hazırlamak en fazla 2 dakika alırken hiç gereği yok bayat mamayı vermeye.

Mamalar bitmeden uykuya dalınmış :) Emir&Ömer 2 Aylık
Milupa- Aptamil bize madalya taksa, iyi varsınız sevgili ömer&elif&emir dese yeridir. Özellikle ilk 7-8 ay varlığım varlığına armağan olsun şeklinde mama maliyetimiz oldu :)
Koca kutu mama 2 günde bitiyor, babamız hergün işten elinde kutu kutu mamalarla geliyor :) Ben bebek sitelerinde Aptamil kampanyaları takip ediyorum :) 
Bebeklerimin canı sağolsun elbette ama üçüz bebek mama ve bez maliyeti öyle böyle değil.Ben üçüz olduğunu öğrendiğimde bebeklar için aldığımız ihtiyaçlar için sponsorluk değilse de en azından belli oranda indirim yapılır diye düşünmüştüm  ama yok tekden hiç bir farkın olmuyor. Bu nedenle üçüz bebek bakmaya giderseniz alınabilecek en güzel hediye mama, bez, ya da daha iyisi bunu alabilecekleri bir bebek mağazasından hediye kartı.İhtiyaç neyse alınsın diye.

Kilosu biraz daha iyi doğan Elif ile Ömer’e direk Aptamil 1 verebilirken;  doğum sonrası 1500 grama kadar düşen Emir'e premature bebek maması olan Aptamil Postdischarge (PDF) maması ile başladım,  ardından Pre Aptamil ile devam ettim. En sonunda üçüne sıra ile Aptamil 1-2 kullandık ve artık kocaman olduğumuzdan Aptamil 3 içiyoruz.

Şimdi mama hazırlama ile ilgili önereceğim en önemli konulardan biri, hani kutunun üzerinde kullanma talimatında bileğinize birkaç damla damlatın diyor ya. İlk damlalar ile sonradan gelen damlalar arasında ısı farkı olabiliyor. 5-6 damladan önce vermeyin.

Beslerken 45 derece eğimli yastık koyup besledik. Beslenme esnasında bebeğin kafası sağa yada sola dönük olsun.  Besledikten sonra 10 dakika dik tuttuk. Dr. Browns’un dar ağır biberonunu sevip emdiler. Çok uzun süre 1 numara akışlı biberon ucunu kullandık, hatta hala 2 numaradayız 3 fazla geliyor.
Beslerken 45 derece eğimli yastık koyup besledik. Beslenme esnasında bebeğin kafası sağa yada sola dönük olsun.  Besledikten sonra 10 dakika dik tuttuk. Dr. Browns’un dar ağır biberonunu sevip emdiler. Çok uzun süre 1 numara akışlı biberon ucunu kullandık, hatta hala 2 numaradayız 3 fazla geliyor. 
Beslerken 45 derece eğimli yastık koyup besledik. Beslenme esnasında bebeğin kafası sağa yada sola dönük olsun.  Besledikten sonra 10 dakika dik tuttuk. Dr. Browns’un dar ağır biberonunu sevip emdiler. Çok uzun süre 1 numara akışlı biberon ucunu kullandık, hatta hala 2 numaradayız 3 fazla geliyor. 



Emir Mert'imi Beslerken
  2 aya kadar zar zor uyandırıp beslediğim, ya da aynı anda birden uyanıp ortalığa ayağa kaldıran bebekler bir baktım 2 aylıkken gece uyurken mama içmeye başladılar. Bu benim en azından biraz olsun psikolojik olarak rahatladığım döneme geliyor. Bebekler ağlamadan ama ben hiç uyumadan sıra ile besledim uykularında. Bu dönemde eşimi işe gidiyor kaldırmadım, Sıra ile besle, gaz çıkar, yatır sabahladım, uyumadım, yıkılmadım, ayaktayım :)

Mama ile ilgili aklıma başka bir şey gelmiyor. Tek bebeği olup ağlayınca bebeğini direk göğsünden beslemek, ısı ayarlaması, steril derdi olmadan hatta bazen yatağından kalkmadan bebeği besleyebilmek Allah tarafından annelere verilmiş en büyük nimetlerden. Anne sütünüzün kıymetini bilin ve minik meleklerinizi lütfen bu mucizeden mahrum etmeyin.

Sevgiler.

1 yorum:

Şefiye dedi ki...

Merhaba sevgili üçüz annesi sizinle o kadar çok ortak noktamız var ki muhakkak tanışmak isterim. ben de 33 haftalık dünyaya gelen üç tatlı kızın annesiyim tecrübelerinizden faydalanmak isterim benimkiler ekim 23'te dünya geldiler. Sizin yavrular bizimkilerin abla ve abileri:) mail adresim sefiyetuzcu@gmail.com görüşmek üzere