Pages

3 Nisan 2013 Çarşamba

Prematüre Bebek Sağlık Tetkikleri

Prematüre bebek annesi olmak, doğunca kucağınıza alamayacağınız bebeklerinizin, kucağınıza aldıktan sonra maalesef bir müddet sağlık tetkikleri ile koşturmak demek.  Üçüz bebekleriniz ile her biri birinin kucağında oradan oraya tetkik yaptıracak, her tetkik sonucu yüreğiniz ağzınızda bekleyeceksiniz. İlk bebeğin tetkiki bitince "gözünüz aydın"ı duymanın mutluluğunu diğer bebeklerin sonuçlarını almadan yaşayamayacak, sağlıktan gerisinin yalan olduğunu evlatlarınızla iliklerinize kadar hissedeceksiniz. 

Bebeklerimi hastaneden çıkarırken yaptırmamız gereken tetkiklerin listesini verdi doktorumuz. Her biri bir birinden önemli ve sizi maddi manevi yıpratacak olan bu tetkiklerin listesi ve detayları aşağıdaki gibi:

Gözleri için ROP (Premature retinopisi) muayenesi: Anne karnında 40 haftalık sürede oluşumunu tamamlayan Retina; erken doğum ile dünyaya gelen prematüre bebeklerde Allah'a binlerce kez şükürler olsun ki dışarıda gelişimini tamamlıyor. Yani bebek 35. haftada doğduysa doğumundan 5 hafta sonra kontrolde Retinanın oluşumun tamamlanmış olması bekleniyor. 

ROP Muayenesi için İstanbul Retina Merkezini önerdi doktorumuz. Biz de doktorumuzun referansıyla  ilk ROP kontrolümüze 6 Şubat 2012 günü tam bir aylıkken gittik. Temiz ve düzenli bir merkez. Prematüre bebek - ROP muayenesinde İstanbul'da en iyilerden olmasına karşın en büyük eksiklikleri bebek bakım odasının olmaması. Önceden arayıp talep ettiğim için bize yardımcı oldular ve bir muayene odasını aldılar. Muayene olana kadar bu odada bekledik bebekleri besledik ve uyuttuk. 

Yapılacak olan muayene işlemi sadece 2-3 dakika sürmesine kaşın merkezse uzun süre kalınıyor.  Muayene öncesinde hemşire belirli aralıklarla bebeklerin gözlerine damla damlatıyor. Göz bebekleri iyice büyüdükten sonra muayene alıyorlar. Muayene esnasında bebeği alıp "bebeğiniz ağlayacak endişe etmeyin" diyerek götürüyor hemşire hanım :( ve öyle bir ağlıyorlar ki onlarla beraber ağlamamak imkansız :( Ah Allah'ım tamam onların sağlıkları için ama o ağlamalarına dayanmak çok zor :( Kıpkırmızı gözlerle geri gelen bebekler ertesi güne kadar gözlerini açamadılar :( Allah kontrole gidecek bebeklerimize ve ailelerine kolaylık versin. İlk kontrolümüzden iyi haberlerle çıkıp; 10 Şubatta ikinci kontrol için randevu alıp ayrıldık.  Ve ikinci kontrolümüzde güzel haberi aldık ki  40. hafta itibariyle retinalar olması gerektiği gibi tamamlanmıştı. Çok güzel bir haber bu bunu kutlamalısınız diyordu doktorumuz. Fulya'daki merkezden Tuzla'daki evimize 5 saatte ulaşmış olsak da bu güzel haber ile şenleniyordu günümüz. 
2. ay ROP Kontolüne Giderken

Teste giderken uzun süre dışarıda olmanız gerektiğini göz önüne alın; bebekleriniz ve kendiniz için çantanızı ona göre hazırlayın. Mesela süt sağıyorsanız süt ekipmalarını yanınıza almayı unutmayın, emzirip acıkacaksınız atıştıracak bir şeyler olsun yanınızda. Mama ile besliyorsanız bir kaç öğünlük mama alın yanınıza. 

İşitme testi (BERA): Bu testin zorluğu ise, test esnasında bebeğin derin uykuda olması gerekiyor. Test süresi her şey yolunda giderse bebek başına yarım saat - 45 dakika  sürüyor.  Devlet hastanelerinde hafif bir anestezi altında yapılan bu test Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniğinde anestezisiz yapılıyor. Bebeklerin anestezi almasını istemediğimizden doktorumuzun önerisi üzerine gittiğimiz merkezde biz çok memnun kaldık. Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan yapıyor muayeneyi; her şeyden önce anne; anlayışlı, güler yüzlü ve yardımsever, bebek uykusunda işlem yapılsın diye canla başla yıpranırken elinden gelen tüm desteği gösteriyor anneye. Şükürler olsun ki BERA testlerimiz de iyi çıktı. Darısı tüm test sırası bekleyen bebeklerimize.

Nörolojik Muayene: Bebeklerin ilk Nörolojik muayenesini 3. aylarında yaptırdık. İnternetten araştırdığımda tüm yollar Prof. Dr. Mine Çalışkan Hocaya çıktı. Biz de  Fatih'deki muayanehanesinden randevu aldık hocamızın, aldık bebekleri gittik. Muayenelerimiz yapıldı temiz sonuçlarımız aldık :) Buna da binlerce şükür.

Kalça Ultrasonu: Doğdukları hastenede,  Medipolda ultrasonlar çekildi.

TSH Kan Testi: Bu değerin referans değerleri arasında olması bebeğin gelişimi için çok önemli. 
Bu makelede konuya detaylı olarak değinilmiş: http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_3587.htm

1 yorum:

Bebeklerde İshal dedi ki...

Faydalı bilgiler için teşekkürler