Pages

2 Ağustos 2012 Perşembe

Dünyanın En Değerli Sütü: Anne Sütü

Eğer bebeğiniz doğduktan sonra kollarınıza gelene kadar bir müddet kuvözde kalması gerekiyorsa; bu süre içinde onun için yapabileceğiniz tek şey ona anne sütü sağlamak. Kendiniz için ise yapabileceğiniz en iyi şey görüş saatlerinde hazır bulunup bebeklerinizi camdan izlemek, benden daha şanlı anneler için ise ziyaret saatinde bebeğinizle buluşmak...


Ziyarete gelen hayırlı olsun diye arayan herkes sütünüz artsın diye bir öneride bulunacaktır :) Sütünüzün artması için en önemli şeyin su tüketimi olduğu belirtilse de süt verirken deli gibi acıkıp tatlılara saldırıp, sürekli bir mide kazıntısı hali ile bol bol yiyeceksiniz. Ömrüm boyunca sade helva yemeyen ben her marka model deneyip Torku marka sade helvasında karar kılıp nasıl paket paket yiyebildim bilmiyorum :) Üstelik hep yedekli tutup biri bitmeden 2 paket daha aldırıp :) Çoğul bebek annesinin sütü de tek bebeğe göre daha çok oluyor. Fakat önem verip sağmanız lazım. Bana göre süt üretimi "boşaltıldıkça dolan bir sistem".  Havuz problemi gibi 24 saatte 7 kez dolabilecek iken 3 kere boşaltırsanız 3 kere dolar. hHr 3 saatte bir mutlaka ve mutlaka 15 dakika sütünüzü sağın. Unutmayın ki anne sütü dışında her konuda sizden başkası bebeklerinize yardımcı olabilir, anne sütü ve emzirme bebek ile anne arasındaki en özel ve kuvvetli bağ. Bebeklerin yoğun bakım süreçleri sonunda hastaneden alırken beslenmelerini biberon ile yapılması konusunda bilgi verildi. Henüz çok ufak olduklarından anne göğsünden çekip karınlarını doyuracak kadar beslenmeye güçleri yok.


Blogumu yazmaya karar vermemin en önemli nedenlerinden biri anne sütü konusudur. 

Kuvözdeki bebeğinize  sütünüzü nasıl sağıp - saklamanız gerekir:  
Hastane personeli sizden sağdığınız sütünüzü özel süt saklama poşetleri saklamanızı ve teslim etmenizi isteyecek. Burada en önemli nokta yaklaşık 100 -150 cc alan poşetleri olabildiğince az porsiyonlara bölerek saklamanız. Hemşirelerle konuşup bebeğin bir öğünde kaç cc süt aldığını öğrenin ve o kadar sütü poşetleyip hastaneye verin sütlerinizi. Bebekler özellikle ilk günlerinde her 3 saatte bir en fazla 20-30 cc içebiliyorlar. Derin dondurucudan çıkarılan süt çözülürse o öğünde tüketilmesi gerekir, 100 cc çözülürse gerisi ziyan olacaktır. Kalan süt bakteri üreteceğinden dökülür.Hastanede 100 cc paketli sütler götürmüştüm hep, bebekler 30 içiyorlardı şimdi düşünüyorum da her öğünde en az 10 cc sütüm hep ziyan oldu. Uyarılmadım, bilgi verilmedi.


Hastanede kaldığım sürede Madela nın Lactine Select modelini getirdiler ve her 3 saatte bir sağdık. İlk 2 gün sütüm neredeyse yok denecek gibiydi, sağdıkça gelmeye başladı. 4. taburcu oldum, makineyi kiralama kararı verdik. 5 ay boyunca ben işe başlayana kadar makineyi kiraladık. İşe başlayacağım zaman makine araştırmaya başladım. Benim gibi üçüz annesi olan Esra; Lansinoh Çiftli Elektrikli makinasını önerdi. Makine gerçekten iyi çekiyor ve fiyatı da gayet uygun. 3 aydır kullanıyorum çok memnunum öneririm.Bebeklerim ilk 21 gün sadece anne sütü aldılar. Öğünleri arttıkça sütüm yetmemeye başladı.  Daha doğmadan mama vermek zorunda kalacağımı bilsem de  çok üzülerek verdim. Sanki onlara kötülük yapıyormuşum gibi geldi. Ama yapacak bir şey yok gerçekten. Doktorumuz önce bize ismini yazmayacağım bir mama önerdi, mamalar hakkında bilgim olmadığından verdim. Kızımın bağırsaklarından nasıl gurul gurul ses geliyor nasıl gaz yaptı kıvrım kıvrım kıvranmaya başladı. 1 gün 2 gün 3 gün geçti ama her mama yiyişinde aynı. Sonra doktorumuz ile görüşüp Aptamile geçtik. Ohh be dedim. Mamadan kaynaklı gaz sancıları kesildi. Rahatladılar tabii ki ben de. İlk başlarda 4 öğün anne sütü bir mama, 3 anne sütü bir mama, 2 anne sütü bir mama gibi gittik.  Gece saatlerine gelen öğünlerinde bazen anne sütünü içmedikleri , ziyan olduğu zamanlar oldu. Bu gitgide artınca gündüz anne sütü gece mama vermeye başladık. Zaten 6. ayda da yavaş yavaş ek gıdaya geçtik. 


Üçüz bebekleriniz varsa anne sütü ile ilgili yaşayacağınız en büyük ikilemlerden biri emzirme ya da sağıp biberonla verme olacaktır. Büyükler bana ne kadar emzir baskısı yapsa da. Ben sütümü sağıp eşit olarak üçüne bölüp bebeklerime vermeyi tercih ettim.  İçim böyle rahat etti, az içen çok içen oldu kaygım olmadı. Adaletli olarak verdiğime inanıyorum. Bebeklerimi sütümü sağdıktan sonra emzirdim; ana öğün üzerine tatlı niyetine içtiler :)




Üçüz Annesi Önerisi:
  • Lütfen bebeğinizin her öğün içerceği süt miktarını öğrenip sütünüzü o miktarda poşetleyin
  • Süt saklama kapları yerine daha pratik ve hijyenik olan süt saklama poşetleri kullanın
  • Günde en az 3-4 litre su-sıvı tüketin
  • Her 3 saatte bir mutlaka ve mutlaka 15 dakika sütünüzü sağın.
  • Unutmayın ki anne sütü dışında her konuda sizden başkası bebeklerinize yardımcı olabilir, anne sütü ve emzirme bebek ile anne arasındaki en özel ve kuvvetli bağ.
  • İkili süt sağma makinası kullanın, böylelikle her sağmada 15 dakika kazanırsınız.
  • Lansinoh Affinity Çiftli Elektrikli Göğüs Pompası kesinlikle öneririm fiyatı da gayet uygun. (133 tl civarı)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben de üçüzlerimi emzirmek yerine, süt sağıp vermeyi tercih ettim. böylelikle daha adaletli olunabiliyor. Bir de sürekli çizelge tuttum, hangisi hangi saatte kaç cc süt veya mama içmiş, şimdi süt sırası kimde diye... Şimdi 14 aylıklar ve ben hala süt sağıyorum ve çizelgeyi de hala tutuyorum, alışkanlık oldu galiba:))

Hilal

Ömer Elif Emirin Annesi dedi ki...

Ne kadar güzel 14. ay olmasına ragmen hala bebeklerinize süt verebiliyorsunuz, veriyorsunuz :) Çok tebrik ve teşekkür ederim. Benim 14. aydan sonra sağacak kadar sütüm kalmadı, 2 yaş 2 güne kadar 2 bebeğimi emzirdim çok şükür. Alışkınlıklardan vazgeçmek çok zor oluyor ama bebekler büyüdükçe yeni gerekliliklere alışıyoruz. Güle güle büyütün. Sağlıkla büyüsünler, sevgiler.